Crocus sativus is de saffraancrocus. Niet nieuw, maar zelfs eeuwenoud. Deze herfstbloeiende crocus produceert drie gele meeldraden en drie rode stampers. De rode stampers zijn in gedroogde vorm het rode goud, oftewel; saffraan. Het duurste specerij ter wereld wordt al eeuwen gecultiveerd en groeit niet meer in het wild. Saffraan wordt veel gebruikt als kleurmiddel in de Mediterraanse keuken. Denk maar aan de gele rijst in de Spaanse paëlla. Gek genoeg geeft het rode saffraan dus een gele kleur af. De smaak van saffraan is zeer mysterieus, maar de honingtoon is duidelijk te onderscheiden. Saffraan wordt ook veel gebruikt in visgerechten en desserts. Het rode goud heeft een hoge prijs door het arbeidsintensieve proces. De rode stampers worden met de hand geoogst en vervolgens gedroogd. Het gewichtsverlies tijdens het drogen is 80%. Voor 1 gram saffraan heb je ongeveer 100 bloemen nodig. Gelukkig is de hoeveelheid saffraan wat nodig is in een gerecht niet zoveel. Met de oogst van 20 bloemen kun je een paar mooie gerechten maken. Crocus sativus wordt vooral in het Midden-Oosten en Noord-Afrika verbouwd, omdat de condities daar perfect zijn. De bollen hebben zeer goed doorlatende grond nodig, veel zon en hoge temperaturen. In het Noord-Europese klimaat kun je het best de bollen in een pot planten en zoveel mogelijk in de zon zetten. Tussen het grasachtige blad komen de prachtige paarse bloemen snel op. Het is tijd om saffraan te oogsten. |